武士 の 孤独 Bushi no kodoku

武士 の 孤独 Bushi no kodoku

Quadern d'autodefensa

dijous, 5 de setembre del 2024

L'ortografia, residu del pensament reaccionari?

Part gens menyspreable de la degradació del discurs públic, objectiu inicial d’aquest blog, és la creixent desatenció a les normes ortogràfiques més elementals. De seguir per aquest camí aviat podrem deixar de preocupar-nos. Senzillament ja no entendrem res del que sentim o llegim. Fer-ho possible era una de les funcions bàsiques de l’ortografia, en particular i de la gramàtica en general. Però deu ser un tic maniàtic de vell.

Vaig començar a publicar notes en aquest blog per a exercir, en tingui dret o no, la meva voluntat de defensa personal contra les agressions verbals de tota mena que rebo constantment dels mitjans de comunicació que fan d’altaveu d’una quantitat ingent de mentides, tergiversacions, badomeries, demostracions de vulgaritat, de manca de gust, i altres vicis. Però cal dedicar uns minuts a una qüestió prèvia a l’anàlisi i combat de les atrocitats verbals i conceptuals amb què se’ns bombardeja sense pausa. Em refereixo a la senzilla qüestió ortogràfica. Tots recordem que la lectura de diaris en paper durant l’estiu proporcionava grans moments d’hilaritat vacacional. Era sabut que en aquest període els correctors també feien vacances. Paradoxalment -o potser no tant-la introducció de mecanismes de correcció i edició automàtics, digitals, ha fet créixer la quantitat d’errades gramaticals de tota mena de maner exponencial. I sense que ningú sembli adonar-se’n o, pitjor encara, sense que ningú li importi un rave, Així, per exemple, un reputat rotatiu barceloní porta mesos celebrant en la seva edició digital la re-apertura del popular Bar Pinotxo de la Boqueria en un nou emplaçament. Nou emplaçament que, si seguim les indicacions del diari, no trobarem:

Diguin-me llepafils. Però un comte no és un compte.

Un altre exemple, potser més enigmàtic: Contra què s’ha establert el pla?

Podria seguir tot el dia. Però només vull avisar de les greus conseqüències geopolítiques i en la salut cardíaca de lectors poc avisats. D’aquesta notícia fa ja uns mesos, poques setmanes després de començar la guerra se’ns advertia de l’alarmant avenç de les tropes russes, afortunadament no confirmat després:

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada