No pensava dir res més del tema, però no puc estar-me’n. Il signore Gianni Infantino, capo di tutti capi del futbol mundial, retreu als europeus, en un discurs previ a la inauguració del Mundial, la nostra doble moral i la nostra hipocresia en criticar la concessió del mundial de futbol a la satrapia qatarí. Ho fa emprant un truc retòric simple però gairebé sempre efectiu. Diu: «Today I feel qatarí, today I feel african, today I feel gay...» Preciosa enumeració. I insostenible. Potser algú hauria d'informar Il signore que Qatar està, segons les dades geogràfiques dels darrers mil·lennis, a la península Aràbiga, és a dir, a Àsia. Tampoc sobraria que se li recordés que a molts indrets d’Àfrica és millor no sentir-se massa gay, sempre que es pretengui simultaniejar aquesta condició amb la llibertat, o essent menys ambiciosos, amb la més bàsica condició de romandre vius...
En una altra part del seu discurs diu que els europeus hauríem de demanar perdó a la resta del món abans de gosar criticar la seva manca de respecte als drets humans. Infantino s’abona al recurrent retret anticolonialista que ha constituït el leit motiv bàsic de l’acció cultural d’organismes com UNESCO. Aquest discurs es basa en el relativisme cultural de l’etnologia. Ciència occidental, europea, per cert. Podria acceptar la justícia d’aquesta demanda, de fet, la comparteixo, amb matisos. No hem d’oblidar que la noció mateixa de dret humà també és una aportació del pensament europeu. Però la ximpleria del signore Infantino adquireix aquí un caràcter francament homèric. Segons diu, els europeus portem 3000 anys exercint la nostra perversa dominació. Essent d’allò més optimista, la noció «Europa»1 entesa com a unitat política no té més de quatre o cinc segles. De què parla aquest senyor?
1. El terme apareix en l’antiga Grècia, en Heròdot, per exemple, com designació merament geogràfica, i tindrà aquest sentit pràcticament fins l’Edat Moderna.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada