武士 の 孤独 Bushi no kodoku

武士 の 孤独 Bushi no kodoku

Quadern d'autodefensa

dijous, 29 de setembre del 2022

Organització, no sistema

 

Un apunt més sobre el llibre de Victor Klemperer. Dues de les paraules fetitxe de la Lingua Tertii Imperii són «sistema» i «organització». La primera és emprada per referir-se al règim de Weimar. Per extensió, «sistema» és el nom dels règims antagònics, periclitats, que seran superats per l’estat nacionalsocialista. És a dir, els nazis es veien a ells mateixos com a «anti-sistema»...em pregunto si tots els qui s’autoproclamen així avui en dia, sabran l’arrel del concepte. No, no m’ho pregunto, ho sé. Forma part de la ignorància clamorosa que patim. I em recorda la reacció irada que vaig obtenir en recordar algú que celebrar marxes nocturnes amb torxes o manifestar-se vestits de negre eren actes que tenien una dimensió si més no sinistra. Es va interpretar que era una meva postura contra l’independentisme català. Segurament el problema rau en que no sabien de què estava parlant....però en aquesta línia estètica diria que només falta ja cremar algun llibre o posar marques a les llars dels qui no sigui afectes a la causa. No, perdó, això ja s’ha fet... Klemperer opina que el rebuig al terme és coherent amb el rebuig a la filosofia, superada per la Weltanschauung, la «cosmovisió», la visió col·lectiva de l’existència obra de l’esperit popular, que no és la menor ni la menys pertorbadora herència del romanticisme.

L’altre terme, «organització», és el parell ordenat antagònic de «sistema»:

"They don’t have a System, they have an Organisation, they don’t think systematically with the power of reason, they cull secrets from all that is organic."1

Els nazis no tenen un "sistema", tenen una "organització". Klemperer observa amb ironia la devastadora demostració d’ignorància dels nazis. D’una banda, diuen menysprear el pensament sistemàtic, quan en realitat menyspreen la racionalitat, com bons feixistes. De l’altra, tot i l’origen biològic del terme, en realitat el nazisme «pensa» amb categories mecanicistes. El menyspreu pel pensament racional permet ser mecanicista i organicista a la vegada, fusionant concepcions antagòniques de la realitat física. També recorda que l’aura i el prestigi del terme han sobreviscut. Com la resta de trets de la retòrica nazi que he comentat en altres ocasions. També és possible que si més no en el «pensament» polític hagi deixat de regir el principi de no contradicció. Això explicaria que ara tinguem nacionalistes d’esquerres.


1. The Language of the Third Reich. LTI–Lingua Tertii Imperii. A Philologist’s notebook (translated by Martin Brady) Bloomsbury Academic 2000, p.101 i ss.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada